En route met Kiki #2 – Bewerk en beheer je vakantiefoto’s als een baas

En route met Kiki #2 – Bewerk en beheer je vakantiefoto’s als een baas

Spullen pakken, koffer dicht en op naar de volgende bestemming. Of dat nou een vervolg op je vakantie is of lekker naar huis: je hebt vast en zeker veel foto’s gemaakt met je camera en/of je telefoon. Travelblogger en -fotograaf Kiki van Dongen van Backpack Routes deelt haar tips en -tricks over wat je het beste kunt doen met al je geschoten beeldmateriaal. Dus hup, in je vliegtuig, trein of auto, we gaan aan de slag met jouw vakantiefoto!

Alle beelden verzamelen!

Het kan voorkomen dat je maar met één toestel je vakantiefoto’s hebt geschoten. Easy does it, dan heb jij al je beelden al op één locatie verzameld. Het enige wat je nog zou kunnen doen, is al je fotomateriaal van je camera op je telefoon of computer zetten, zodat je je mooiste plaatjes op social media kan plaatsen en kan laten afdrukken. Kiki heeft daar een handige truc voor: ,,Mijn systeemcamera heeft een wifi-functie, waardoor ik de foto’s direct kan importeren op mijn iPhone. Hierdoor kan je meteen aan de slag met bewerken, dat maakt het voor mij nóg leuker!’’ 

,,De app waarmee ik mijn camera en telefoon met elkaar verbind.''

Mocht het nou zijn dat je meerdere apparaten hebt gebruikt (zoals een mobiele telefoon, een systeem- of spiegelreflexcamera, een action camera, een analoge camera of een drone), dan is het heel verstandig om al je beeldmateriaal te verzamelen op één plek. Kiki: ,,Ik gebruik een harde schijf om alle bestanden op te verzamelen van de verschillende apparaten. Zo houd ik het overzicht welke foto’s van de GoPro, FujiFilm of DJI drone komen.’’

Tot slot heeft Kiki nog een gouden tip voor de wereldreizigers en backpackers onder ons: ,,Ga je lang op reis? Dan is het zeker aan te raden om een harde schijf mee te nemen, zodat het niet alleen overzicht geeft, maar ook nog eens als back-up functioneert!’’

Volgende bestemming: computer/laptop

Het is heel verleidelijk om direct met je foto’s aan de slag te gaan op je telefoon, omdat je die altijd bij je draagt. Dat geldt ook voor Kiki: ,,Meestal ben ik zo enthousiast over een fotosessie, dat ik het liefst direct aan de slag wil gaan met het resultaat. Helaas worden de foto’s die ik op mijn iPhone zet, gecomprimeerd. Dat wil zeggen dat de bestanden verkleind worden en dus beperkte kwaliteit omvatten. Zonde! Daarom ga ik thuis verder met nabewerken op mijn Macbook. Hierop kan ik ook iets preciezer te werk gaan door het grotere scherm.’’

  ,,Foto's waar ik heel enthousiast van werd toen ik ze schoot.''

Bewerk & versterk

Mooie foto’s, dat willen we allemaal! De eerste stap is al gemaakt: het maken van een foto met de juiste compositie en scherpte. De tweede stap is nabewerking. Je vakantiefoto kan nog meer versterkt worden door o.a. de kleur, het contrast en de belichting aan te passen. Er bestaan vele soorten apps en programma’s waarmee je je foto’s een oppepper kan geven. Kiki bewerkt haar beelden grotendeels in Adobe Lightroom (vergelijkbaar met een vereenvoudigde versie van Photoshop). ,,Het duurt wel even voordat je dit programma volledig onder de knie hebt. Er staan heel veel tutorials op YouTube hoe je zelf een bepaalde nabewerking kan maken. De key is meestal de foto iets op te lichten en het contrast te versterken. Dat maakt een foto al gauw wat stralender!’’

Een makkelijkere manier is het gebruik van presets (voorinstellingen) in Adobe Lightroom. Er zijn vele aanbieders van diverse soorten presets. Kies een pakket met een stijl die bij je past en met één druk op de knop heb je je foto al bewerkt. Bovendien wordt het zo een stuk makkelijker om eenheid in je verzameling foto’s te krijgen qua kleuren, belichting en contrast. Kiki: ,,Ik heb ook mijn eigen filters gecreëerd die ik eind dit jaar wil gaan verkopen. Dit werkt echt fantastisch! Ik hoef alleen een paar instellingen te veranderen, omdat geen enkel plaatje hetzelfde is.’’

Reisfoto's bewerken

Before & after

Mocht je nou op zoek zijn naar een gratis app? Dan raadt Kiki Snapseed aan: eenvoudig en beschikbaar op je telefoon!

Get organized

Nadat je je foto’s hebt geïmporteerd, op één locatie hebt gezet en hebt bewerkt, is het tijd om orde te scheppen in deze berg van bestanden. ,,Om de boel overzichtelijk te houden, werk ik in mappen per jaartal. Daarin zet ik vervolgens mappen met verschillende landen waar ik geweest ben. Zo kan ik bij het maken van een Instawall super makkelijk teruggaan naar de foto in Marokko. Daarnaast is het handig om een map ‘originele’ en ‘bewerkte’ beelden te maken, zodat je zeker weet dat je de goede te pakken hebt!’’

Laatste tip: Wacht niet te lang met het organiseren van je beeldmateriaal. Bij terugkomst van je vakantie zit alles nog vers in je geheugen en vlieg je er zo doorheen ;)

Good luck!