Schep de oliebollen maar uit het vet, zet de champagne koud én haal die sterretjes maar tevoorschijn. We luiden straks met z’n allen 2024 in, een ideaal moment om de camera erbij te pakken en met die sterretjes gave beelden te schieten! Want hoe leuk is het om jullie feestelijke creatieve uitspattingen te vangen in dé foto van het nieuwe jaar?! En geloof ons, je hoeft echt geen ervaren fotograaf met fancy camera’s te zijn. Met je eigen smartphone kom je ook al een heel eind!
Het eerste ingrediënt voor de beroemde sterretjesfoto is een statief of een stabiele ondergrond. Je zal een relatief lange sluitertijd gebruiken, waardoor beweging met de camera uit den boze is. Daarnaast trommel je vrienden of familieleden op om ieder een sterretje vast te houden. Het is aan te raden om extra lange sterretjes te kopen, omdat je daarmee een paar keer een foto kan maken als je niet in één keer hét shot hebt. Tot slot heb je een camera of je smartphone nodig.
SMARTPHONE schrijven met sterretjes
Iedere telefoon is anders, maar het is belangrijk dat je binnen het menu van je telefooncamera op zoek gaat naar een functie waar je je sluitertijd kunt aanpassen. De sluitertijd is de tijd dat licht op de sensor valt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer bewegingsonscherpte in je foto.
- ✨ Vind een mooi plekje en zet je telefoon op een statief of op een oppervlakte die niet beweegt, zoals een muur of een container.
- ✨ Geef vier personen een sterretje en ga in de goede volgorde staan (let op: je moet in spiegelbeeld staan en schrijven om de getallen goed op beeld te krijgen).
- ✨ Stel je camera goed in. Probeer de sluitertijd zo rond de vijf seconden te zetten en de rest van de instellingen daarop aan te passen, zodat de foto niet over- of onderbelicht is.
- ✨ Steek de sterretjes tegelijk aan en probeer met je lijf zo stil mogelijk te staan.
- ✨ Druk de foto af en begin met ‘schrijven’! Zorg ervoor dat je binnen het ingestelde aantal seconden jouw getal hebt geschreven. That’s it!
CAMERA schrijven met sterretjes
Ben je in het bezit van een compactcamera, systeemcamera, bridgecamera of spiegelreflexcamera? Lucky you! Het principe is hetzelfde, maar je hebt meer kans dat je met een camera de sluitertijd handmatig kan instellen én hem langer open kan zetten.
- ✨ Zet je camera buiten op een statief of op een stabiele ondergrond, zoals een container of een muurtje. Een afstandbediening is helemaal handig om te gebruiken, maar niet essentieel.
- ✨ Bepaal je compositie, geef vier personen een sterretje en ga in de goede volgorde staan (let op: vergeet niet in spiegelbeeld te staan en te schrijven).
- ✨ Zet je camera op de M-stand (manual stand), zodat je alles zelf handmatig kan instellen. Een voorbeeld van een instelling kan zijn: ISO 100, diafragma F5.6 en sluitertijd (Tv/S) op ongeveer tien seconden. Het hangt natuurlijk af hoeveel omgevingslicht er is, dus mocht je testfoto te licht of donker zijn, dan kan je je diafragma en/of je sluitertijd aanpassen. Hoe korter je sluitertijd, hoe donkerder de foto.
- ✨ Ga allemaal stilstaan en steek de sterretjes tegelijk aan.
- ✨ Druk de foto af en begin met ‘schrijven’! Zorg ervoor dat je binnen het ingestelde aantal seconden jouw getal hebt geschreven en herhaal deze beweging als de tijd nog niet op is.
Veel plezier met het maken van jullie schitterende foto’s! Deel je foto op social media met #instawallsparkles, zodat we jullie resultaten kunnen bekijken!
Cheers op een fantastisch en fotogeniek 2024!
Liefs, team Instawall